Tlačová správa

08.06.2011, zdroj: TASR

ÚHS: Až 80 % hydinových výrobkov v SR vyrábajú spracovatelia bravčového mäsa

 
V súčasnosti podľa dnešných informácií riaditeľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniela Molnára až 80 % hydinových výrobkov (hydinové párky, šunky, špekačky) produkujú mäsokombináty a spracovatelia bravčového mäsa.

"V minulosti boli hydinové výrobky výsadou spracovateľov hydiny, ktorí mali pre ich výrobu dostatok kvalitnej suroviny. Dnes z 87 schválených prevádzok je iba 5 spracovateľov hydiny," informoval Molnár na tlačovej besede ÚHS.

Konštatoval, že mäsokombináty však akceptujú požiadavky obchodných reťazcov na lacné potraviny a pretože nemajú vlastnú hydinovú surovinu, nakupujú prevažne lacný poľský separát, bez kontroly kvality a zdravotnej nezávadnosti. "V dovezenej surovine je pomleté všetko, vrátane hláv a behákov. Preto je jej cena na úrovni odpadu," dodal.